Op 27 Februari 2006 zijn de Frietopia crewleden op bezoek geweest bij Manneken Pis in Utrecht. Hier hebben ze onder andere het productieproces bekeken en het uiteraard het eindresultaat geproefd.

Verslag

Albert Verbeek, eigenaar van de vier friettenten van Manneken Pis, had ons naar aanleiding van de Frietopia Awards uitgenodigd om te komen kijken hoe de friet gemaakt werd. Er was om half zeven afgesproken maar door wat problemen was het kwart voor zeven toen de volledige crew aangekomen was.

We werden allen verwelkomd met een puntzak vol friet in de Manneken Pis aan de Steenstraat. Alleen Kafir moest verstek laten gaan vanwege een recente keeloperatie, dus hij kreeg een slush-puppy. Na een lekker frietje, waarop natuurlijk alle sauzen uitgeprobeerd mochten worden, gingen we naar de volgende vestiging, aan de Bakkersstraat, waar we friet konden proberen met frietkruiden erop, een mengsel van kruiden en zout. Persoonlijk vond ik er erg veel smaakversterkers in zitten, oppassen dus voor mensen met allergie, maar wel erg lekker. We kregen een rondleiding in het pand en daarna werd ons nog een derde frietje aangeboden, maar we besloten het maar niet te doen omdat twee flinke porties Vlaamse friet zelfs voor de meest fanatieke frietist meer dan genoeg is.

[img|frietmachine.jpg|20%|r|Een deel van het proces]

Hierna vertrokken we, samen met Albert en twee van zijn personeelsleden, in de auto naar het eigenlijke doel van de tocht, de loods waar de snijmachine stond. Het was een ingenieus systeem waarbij zo'n 1000 kilo aardappelen per uur tot reepjes gesneden werden. De hele machine is speciaal gemaakt voor Manneken Pis. Eerst worden de aardappels geraspt in een soort centrifuge, vervolgens worden ze gewassen en in repen gesneden, en daarna worden de kleine stukjes eruit gehaald, zodat je geen vieze bruine verlepte stukjes aardappel tussen je friet aantreft. Tijdens het proces wordt ook een minieme hoeveelheid sulfiet toegevoegd om te zorgen dat de aardappel zijn blanke kleur behoudt en niet gaat oxideren. (zoals bijvoorbeeld gebeurt bij appels en bananen als je ze even, zonder schil, laat liggen) We mochten zelf een kleine bijdrage leveren aan het productieproces door een paar zakken met friet te vullen aan het eind van de lopende band.

Nadat ons het hele systeem van de frietsnijlijn uitgelegd en gedemonstreerd was, gingen we nog gezellig wat drinken bij King Arthur, een restaurant in het centrum van Utrecht. Hier werd besloten dat de friet in dit restaurant niet kon tippen aan die van Manneken Pis, en werden onder een drankje ook nog wat ideeën besproken over de nieuwe versie van de Frietopia¿-site, en de site die binnenkort gaat verschijnen voor Manneken Pis.

[Category:Artikel] [Category:Culinair]