Uitslag sauzentest

Nadat we in 2006 al een keer een sauzentest hadden gehouden, was het in het kader van ons tienjarig bestaan tijd voor een nieuwe editie. Het (internationale) testpanel bestond uit negen mensen en er waren negentien deelnemende sauzen, waarvan zeven zelfgemaakt en twaalf uit een potje.

Een sauzentest begint natuurlijk met de friet. De vorige keer waren we in een cafetaria en aten we fabrieksfriet van consistente, hoge kwaliteit; nu aten we zelfgebakken verse frites van iets wisselvalligere, doch opnieuw zeer hoge kwaliteit. De aardappels van het ras Victoria werden wel gewassen, maar niet geschild, vervolgens in reepjes gesneden, twee keer gebakken in 100% zonnebloemolie en tot slot voorzien van een beetje zout.

De voorzitter van het organisatiecomité was belast met de taak van het coderen en aanleveren van de sauzen en heeft zelf geen scores ingevuld. De negen overgebleven juryleden hebben elke saus een score gegeven en eventueel voorzien van begeleidend commentaar, al dan niet samen met een “gok” welke saus het was. Hieruit is een scoretabel gekomen waar iedereen heel erg benieuwd naar was, en die net als in 2006 een zeer verrassende uitslag kende.

19e en laatste werd de vanillevla met een 4,3. Sommige mensen vonden het eetbaar, maar met name het feit dat je iets mayonaise-achtigs denkt te zien, maar dan overvallen wordt door vanillïge zoetheid viel niet in goede aarde. Iemand zei eenvoudigweg: “vanillevla, doe maar niet”.

18e werd de biologische pompoenpittenpasta met een 4,6. Een van de duurste “sauzen” uit de test, maar de commentaren logen er niet om. De consistentie was te dik en te weinig smeuïg, de smaak was op z’n best neutraal en op z’n slechtst vies. Interessant was dat mensen niet goed konden thuisbrengen was het was en dachten aan groene pindakaas, sesampasta (tahin) of pistaches.

17e werd de citroenmayonaise met spaanse peper met een 4,7. “Whiskysaus met peper”, “te zuur” en “werkt niet”. Alleen de maker gaf de maximale score onder het commentaar “beste ooit”; hierin stond hij helaas alleen.

16e werd de honing met een 4,8. Het was moeilijk om niet te herkennen was het was, maar de meesten vonden het geen geschikte combinatie; en honing blijft natuurlijk bijenkots.

Gedeeld 14e werd de biologische veganistische mayo met een 5,2. Commentaren over de smaak waren “vlak”, “zuur”, “saai” en “lekker”; over de consistentie was het panel minder te spreken, sommigen vonden het verdacht veel op een heel ander soort “saus” lijken.

Ook gedeeld 14e met een 5,2 was de Guinness-saus. Slechts één iemand vond het echt lekker, maar de smaak is nogal bijzonder en overheersend. Een panellid omschreef het als “bier van drie dagen oud met de smaak van bloed, gatver”.

13e werd ietwat teleurstellend de Heinz tomatenketchup met een 5,6. Het jurylid dat dit “rubbish ketchup, not Heinz” noemde zal zichzelf nog eens achter zijn oren moeten krabben. De meeste mensen kwamen weinig verder dan constateren dat het ketchup was.

Gedeeld 11e werd de Euroshopper mayonaise met een 5,7. De meningen over deze kandidaat waren het meest uniform verdeeld, de conclusie was vooral dat het een gewone volvette mayonaise was, zonder opmerkelijke bijzonderheden.

Ook gedeeld 11e met een 5,7 was de Remia frietsaus. De favoriete saus van topchef Herman den Blijker werd als “standaard”, “zoet” en “saai” beoordeeld en maar door één iemand echt hoog beoordeeld.

10e werd de hummus al-tahini met een 5,8. Critici vonden de hummus “gronderig” en “droog” en de consistentie te dik. Anderen waardeerden de smaak wel (“nice, a bit like hummus”), maar vonden de combinatie met friet niet ideaal.

9e werd de Sandwichspread tomaat-bosui met een 5,9. De combinatie deed iemand aan foe yong hai denken, terwijl andere mensen de sandwichspread toch echt liever op brood eten. Toch vond niemand het echt vies op de friet.

8e werden de zachtgebakken eierdooiers met een 6,1. Deze combinatie is ontstaan om bepaalde jengelende kinderen in restaurants stil te houden, maar friet met ei kan ook best aan volwassenen geserveerd worden.

7e werd de met een 6,3 gewaardeerde Japanse kokoscurry. De meningen over deze “saus” liepen het sterkst uiteen van allemaal. De kok gaf zijn eigen curry een onvoldoende met het commentaar “vies en eet onhandig”; ook “restjes die overblijven als je nasi hebt gekookt” was niet heel lovend. Meerdere anderen vonden de kokossmaak juist lekker en interessant.

6e werd de Calvé groene pepersaus met een 6,7. “Prima, vaker eten!” en “fris en interessant” werden genoemd, hoewel het niet per se de beste pepersaus ooit hoeft te zijn.

5e werd de Poolse mayonaise van Winiary met een 6,9. Mayonaise met een “duidelijke eiïge smaak, romig en vettig”, maar ook “zacht” en “vrij neutraal”. Ook vonden meerdere mensen dat deze mayonaise en de friet elkaar goed complementeerden.

4e werd de veganistische banketbakkersroom. In 2006 scoorde een soortgelijk recept nog een 8,3 wat toen de overwinning opleverde, maar nu moest de zoete room het doen met een 7,2 wat niet genoeg was voor het podium. De smaak werd treffend omschreven als “iets te zoet, maar verrassend oké”.

De 3e plaats en de bronzen medaille was voor de Mayo Royale van Devos Lemmens die een 7,3 scoorde. Deze wat zuurdere, Belgische, mayonaise werd door vrijwel iedereen gewaardeerd en lekker gevonden. De commentaren waren kort en van het kaliber “lekkere majo”.

De 2e plaats en de zilveren medaille was voor de Indiase rode curry met een 7,4. Deze pittige curry op basis van tomaat, ui en specerijen was “lekker met aardappel”, maar overstemde de friet wel een beetje. Buiten de competitie om werd nog geprobeerd om deze curry met mayonaise tot een friet speciaal te maken en dat leverde zeer positieve reacties op.

Maar… De absolute winnaar, de 1e plaats en de gouden medaille, met een 8,0 de andere deelnemende sauzen ver achter zich latend was het Canadese frietgerecht Poutine! De combinatie van friet met jus en verse kaas had weliswaar volgens meerdere juryleden niet veel met “saus” te maken, maar werd vrijwel unaniem met een zeer hoge score beoordeeld met commentaren als “w00t meesterlijk”, “past goed bij friet” en “I love chips with gravy and cheese”. Ondanks deze overwinning was er nog het commentaar dat er aan getwijfeld werd of de gebruikte mozzarella de ideale kaassoort voor dit gerecht was.

Negentien sauzen, negen juryleden en een verrassende winnaar dus. Andere conclusies waren dat mensen de sauzen die ze zelf gemaakt of meegebracht hadden gemiddeld hogere scores gaven en dat de huisgemaakte sauzen (1e, 2e, 4e, 7e, 8e, 10e en 17e), hoger scoorden dan de fabrieksproducten.

Het grootste probleem van deze test was echter dat de sauzen zo ver uiteenliepen dat ze moeilijk te vergelijken waren. Iedereen pikte ook vrij makkelijk zijn eigen saus er uit en voor de mensen die een beetje hadden meegekregen welke sauzen er in de test zaten was het helemaal makkelijk. Als we in de toekomst, vermoedelijk in augustus 2021, een derde sauzentest gaan houden kan dat beter een (dubbel)blinde test zijn die zich puur op één type saus concentreert. Bijvoorbeeld alleen maar vijftien of twintig soorten mayonaise, waaronder Belgische, Duitse, Franse en zelfgemaakte (volgens een aantal recepten).

Dan hebben we het over 2021, maar tegen die tijd ben ik al lang naar Canada geëmigreerd!



Gravatar
Anoniem
Bij De Vlaming in Groningen, daar zag ik een bord buien staan: poutine. Zelf nog niet geprobeerd.

"Waar kan ik een patatje poutine scoren?
Schreef Klaarsz op 2013-12-09 17:54:05"

6 maart 2014 13:54


Kafir
Hellmans mayonaise is inderdaad lekker, hoewel het moeilijk te vertellen is waar het aan ligt. Fris, maar niet zoals Belse, een beetje zoutig en goed romig. Volgens sommigen smaakt Hellmans het meest naar zelfgemaakte mayo en is dat het onderscheidende aspect. Moeten we zeker meenemen in 2021.

P.S. Ik proefde de mayo van de week al, zelfs ik eet helaas geen friet bij het kerstmenu. 25 december 2013 23:14


Kafir
Toch is het nog een zoektocht naar de juiste kaasvariant. Hüttenkäse is te brokkelig, mozzarella te draderig, kwark te zacht en cheddar en goudse kaas hebben te veel smaak. 10 december 2013 15:01


Kerux
@Klaarsz: Canada? Of je kunt het zelf maken natuurlijk, hebben wij ook gedaan. Is niet bijzonder moeilijk eigenlijk. 10 december 2013 11:57


Klaarsz
Waar kan ik een patatje poutine scoren? 9 december 2013 16:54

Gravatar
Anoniem
Volgens Kassa is Hellmanns de lekkerste mayonaise, http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/test-mayonaise/speel/1/ maar het is maar de vraag hoeveel juryleden van zure mayo houden, dat lijkt het resultaat ook veel te beïnvloeden. 6 december 2013 20:48


WTULTC
Misschien een idee om een volgende keer een kruiden/specerijen/zouten test te doen. Meestal zit er zout op de friet, maar de Duitsers doen er speciale frietkruiden op (die ook nog eens verschillend smaken per merk/soort). Wellicht smaakt friet ook goed met peper, curry, kaneel, dille, knoflookpoeder en andere specerijen/kruiden uit het keukenkastje. 30 november 2013 20:25


Kafir
Er zijn eigenlijk drie manieren om een sauzentest aan te pakken, namelijk met veel varianten op één saus, met veel experimentele sauzen en met de standaard sauzen van de snackbar.

Als je alleen de standaard sauzen (frietsaus, ketchup, curry, pindasaus, knoflooksaus, joppiesaus) neemt dan zullen de resultaten niet zo veelzeggend zijn, mensen weten toch al wat ze normaal op hun friet doen en wat niet. Het is veel leuker om óf met experimentele sauzen (banketbakkersroom, poutine, sandwichspread) aan te kloten óf een paar soorten/merken mayonaise tegen elkaar te laten strijden. 30 november 2013 20:19


pommesfrites
Poutine! Ik ben jaloers! Dat lijkt me zo lekker; als ik dit had geweten....
Komt er een recept van het gerecht op de site? Ik kan niet wachten er mee aan de slag te gaan. 29 november 2013 21:49


WTULTC
Dat is natuurlijk ook zo idd. Valt bijv. Yofresh onder een standaard saus? Ik vind dat altijd erg lekker bij de friet. Met de combinatie van ketchup erbij is het helemaal lekker. Nu nog hopen dat friettenten die saus een keertje gaan opnemen in hun assortiment. 29 november 2013 20:02


Kerux
@WTULTC: Alleen maar standaard sauzen testen is ook zo saai. Enne, pindasaus is ongeveer opgewarmde pindakaas, dat weet je?
Verder vind ik het niet verrassend dat frietsaus en ketchup laag staan, er zijn niet heel veel mensen die ketchup eten bij hun friet (relatief ten opzichte van mayo); en frietsaus is niet lekker als er ook verschillende echte mayonaises meedoen aan de test (anders ook niet, maar dan merk je het minder). 29 november 2013 16:02


WTULTC
Leuk om te lezen, maar ik mis wel een beetje de standaard sausen. Zoals oa Hela curry kruiden (ketchup) en Joppiesaus. Ook een satésaus ontbreekt (leuk was die om te vergelijken met opgewarmde pindakaas). Om nog een aziatische saus erin te gooien had je sojasaus (ik denk veels te sterk voor friet) kunnen gebruiken. Wel verrassend dat Heinz tomatenketchup en de Remia frietsaus zo laag staan. 29 november 2013 11:25


Kafir
Overigens had je voorzichtig moeten zijn met dingen van het balkon afgooien, omdat daar ook de frietpannen stond, gelukkig was het een mooie droge dag.

In de genormaliseerde score, waarbij rekening is gehouden met het gemiddelde en de standaardafwijking van elk jurylid won de Poutine alsnog, maar met slechts een hele kleine voorsprong op de nieuwe nummer 2, de D&L-mayonaise; ik denk dat als iedereen volledig anoniem en met de nodige afstand de score had mogen invullen dat de Vlaamse mayo de test wel gewonnen had; maar er was nog een beetje chaos en openheid overgebleven en om nou keihard de saus van je goede vriend een 0 te geven, daar ontbreekt het soms ook wel het lef aan.

De grote mayonaisetest van augustus 2021, het staat al in mijn agenda, nu ook in die van jou! 29 november 2013 00:37


Kafir
Het fenomeen van de blinde test is toch wel interessant. Je bent automatisch terughoudender met je oordeel omdat je nooit 100% zeker bent wat iets is en je en de oordeelt matigt. Je kan vooral je vooroordelen niet zo sterk laten meewegen.

De Remia Vlaamse mayo gaan we, als die in 2021 nog steeds op de markt is, zeker meenemen in de grote mayotest van 2021. Samen met de DevosLemmens en elke andere serieuze mayonaise die we kunnen vinden. 29 november 2013 00:29


FrankvB
Leuk om te lezen, was er graag bij geweest, kreeg de tijd gewoon niet voor elkaar met de afstand. De 3e plaats is mijn ogen tezamen met de Remia Vlaamse mayo de lekkerste, de Remia verkopen ze ook veel in Vlaanderen en is net iets minder zurig dan de echte Vlaamse. Die vanillevla bij de frites was regelrecht van het balkon gegaan #ranziggedoe 28 november 2013 21:31